Geleceğin Meslekleri

  • 02 Haziran 2022
  • 1.358 kez görüntülendi.
Geleceğin Meslekleri
REKLAM ALANI

BİLİM TEKNİK

Geleceğin Meslekleri

Gülistan Araştırma

REKLAM ALANI

 

Çocuklara sormayı sevdiğimiz bir soru vardır: “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?”

Eskiden bu sorunun cevabı çoğunlukla, “Doktor olmak istiyorum.” “Öğretmen olacağım” gibi cümlelerdi. Ancak son zamanlarda bir çocuğa bu soruyu sorduğunuzda: “Dijital dönüşüm uzmanı olmak istiyorum.” “Uygulama geliştiricisi olacağım,” gibi cevaplar almaya hazır olun.

Şu anda hızla popüler hale gelen bu meslekler, teknolojinin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan iş seçenekleri arasında. Dijitalleşmenin bu hızla devam etmesi adını bile duymadığımız mesleklerin ortaya çıkmasına sebep olacak gibi görünüyor.

Gelişen teknoloji üretimden satışa her alanı etkilerken bu alanda çalışacaklarda aranan yetenek ve becerileri de yeniden belirliyor. Yeni dönemde teknolojiyi kolay öğrenen, farklı düşünebilen, çözüm üretebilen kişilere ihtiyaç artacak gibi görünüyor.

Konunun uzmanları, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin gelişimiyle birlikte şu anda var olan mesleklerin bir kısmının ortadan kalkacağını yerine başka mesleklerin geleceğini söylüyor. Buna bağlı olarak iş bulabilmek için ihtiyaç duyulan eğitim ve uzmanlıklar da değişecek. Çocuklarımızın geleceğine karar verirken bu hızlı dönüşüm dalgasını yakalamak son derece önemli.

Geleceğin dünyasında, şu anda pek bilinmeyen bazı yeni meslekler ortaya çıkması bekleniyor. O meslekleri tam olarak bilmesek de şu anda mevcut olan ama hakkında kimsenin pek bir şey bilmediği bazı meslekleri örnek olarak inceleyelim.

Dijital Dönüşüm Uzmanı

Dijital dönüşüm uzmanı çalıştığı kurumun iş süreçlerine dair bilgileri dijital ortama aktarır.  Bilindiği gibi, bilgi teknolojileri artık bilgi ve işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlamaktadır. Artık alışılagelmiş dosyalama, evrak, kâğıt gibi belgeleme ve saklama yöntemleri tarihe karışıyor. İş yükü azalıyor, verimlilik artıyor, zamandan kazanılıyor ve işler hızlı yürüyor. Her şey dijital ortama taşındığı zaman gerektiğinde eski evraklara saniyeler içerisinde ulaşılıyor. Anlık ve otomatik veri kaydı ile hata oranı azalır, kaybolma yaşanmaz. Kağıt kullanımını azaltılabilir.

Günümüzde kurumsal firmalar, iletişimde oldukları diğer kuruluşlar ile dijital ortam üzerinden iletişim ve paylaşım yapmaktadır.

Dijitalleşme müşteri ile iletişim ve müşteri memnuniyetini ölçme gibi imkanlar da sunar. Böylece firma tarafından verilen hizmetin gelişmesi mümkün olur. Gelişen hizmet ile yeni talep ve ihtiyaçlara çok daha başarılı şekilde uyum sağlanır.

İyi bir dijital dönüşüm uzmanı olmak için üniversitede Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ya da Yazılım Mühendisliği Bölümü okunması faydalıdır. Fakat şart değildir. Dijital Dönüşüm Yönetimi, Yapay Zeka Eğitimi, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri (MSSQL) Eğitimi gibi Bazı kurslar ve sertifikalı eğitim programlarına katılan kişiler de bu meslekte avantajlı hale gelir.

Dijital dönüşüm uzmanlarında aranan özellikler, bilişim ve yazılım alanında bilgi sahibi olmak, gerekli bilgisayar programlarını kullanmayı bilmek, sayısala yatkın olmak, analitik düşünmektir. Bunun yanında ekip ile çalışmaya uyum göstermek, sorumluluk bilincine sahip olmak, disiplinli ve planlı olmak, detaycı olmak da aranan kişilik özellikleri arasındadır.

Veri Analistliği

Veri analisti bir kurum veya şirket içinde var olan verileri toplayıp sınıflandırarak belli yöntemlerle analiz eder. Analizi sonucunda elde ettiği sonuçları düzenleyip, yorumlayarak raporlar hazırlar. Ya da ulaştığı sonuçları anlaşılır hale getirecek şekilde sunumlar hazırlayarak yönetim toplantılarında sunar.

Veri analizinin hazırladığı bu raporlar, işletmelerin bir sonraki stratejisinin ne olması gerektiği, nelere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği gibi kritik soruları cevaplandırmakta büyük önem taşımaktadır.

Dijital teknolojiler sayesinde çok büyük miktarda veri yığını ortaya çıkmaktadır. Bu da veri analistliği mesleğinin kritik bir konuma gelmesine sebep olacak gibi görünüyor. Artık kurum ve işletmelerin daha doğru kararlar almak için ellerindeki dataları analiz edip, yorumlayacak kişilere daha çok ihtiyacı olacak.

Bilgi Güvenlik

Yöneticisi ve Analisti

Bilgi teknolojileri aynı zamanda bilgi güvenliği konusunu da önemli hale getirmiştir. Bilgi Güvenlik yöneticileri ve analisti, bir şirketin hassas ve kritik verilerini korumak için önlemler alır. Kritik bilgilerin bilgisayar korsanları tarafından çalınmasını, hasar görmesini ve benzeri siber tehlikeleri önlemek için tedbirler alınmalıdır. Bilgi güvenlik analistleri bunu yaparken siber saldırganlardan bir adım önde olmayı sağlayacak yenilikçi çözümler geliştirir.

Bir kuruluşun verilerinin uygunsuz bir şekilde erişilmeye veya kullanılmaya karşı korunmasına yönelik tedbirlerin geliştirilmesine, uygulanmasına ve bunlara uygunluğun sağlanmasına yardımcı olur. Güvenlik duvarları kurmak ve gizli bilgiler alınırken veya iletilirken güvenli hale getirmek için veri aktarımlarını şifrelemek gibi yöntemler kullanır.

Bilgi güvenliği analistleri şirket çalışanlarını ve yöneticilerini güvenlik tedbirleri konusunda eğitir.

Uygulama Geliştiricisi

Dijital araçlarda çok çeşitli uygulamalar kullanılmaktadır. Bunların bir kısmı genel halk tarafından bazıları da belli meslekler veya özel kullanıcılar tarafından kullanılan uygulamalardır.

Bir uygulama geliştiricisi, bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler için uygulamalar oluşturan, uygulamaları test eden bir bilgisayar yazılımı mühendisidir. Bu geliştiriciler genellikle ekipler halinde çalışır. Kullanıcıların ihtiyacına yönelik uygulamalar geliştirmek için fikirler bulurlar. Çoğu cep telefonu uygulamaları, grafik yazılımı, muhasebe yazılımı veya ofis paketleri gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.

Uygulama geliştiricileri, kodlama dillerini bilen ve bunları kullanarak ürün üretebilen kişilerdir. Ayrıca uygulama oluşturmak için grafik sanatçıları, veri bilimcileri ve diğer yazılım uzmanlarıyla birlikte çalışabilirler. Ayrıca, ürün piyasaya sürülmeden önce bulunan hataları da test edip düzeltirler.

Süreç Proses Mühendisliği

Süreç / proses mühendisi; ürünlerin imalatında izlenecek olan süreçle ilgilenen, hammaddeden ürün elde etmeye kadar süreçleri tasarlayan ve uygulayan kişiye verilen mesleki unvandır.

Günümüzde de proses ve otomasyon mühendisliği aranan bir meslek ama geleceğin teknolojilerini öğrenen mühendislere çok daha fazla ihtiyaç duyulacak.

Otomasyon, bir süreçte insan müdahalesine olan ihtiyacı azaltmak veya bu ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmak için makine veya robotlar gibi otomatik ekipmanların kullanılması şeklinde tanımlanıyor.

Şu anda geliştirilmiş mevcut teknolojiler bile işlerin %50’sinin otomasyonla yapılmasına olanak sağlıyor. Yani insana ihtiyaç kalmadan veya çok daha az insana ihtiyaçla üretim, kontrol, depolama vs. yapılabiliyor.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde otomasyon sistemleri, yapay zekâ ve dijital teknolojilerle daha da gelişecek. Bu sebeple geleceğin meslekleri, bu otomasyon sistemlerini kurmayı, kullanmayı ve yönetmeyi bilenlerin olacak.

Otomasyon ve dijitalleşmenin etkisiyle milyonlarca kişi işsiz kalırken başta teknolojiyle ilgili alanlarda olmak üzere, tamamı yeni meslekler doğacak. Bu sebeple şu anda çalışmakta olan kişilerin de mesleğinin geleceğine dair yenilikleri öğrenmesi, teknolojiden yararlanarak yeni düzene adapte olması gerekecek. Yeni düzene adapte olmanın şartı ise yeni becerilerle kendini güncellemek, daha çok yönlü becerilere sahip olmak ve daha donanımlı olmak.

İnsansız Hava Araçları Pilotluğu

İnsansız hava araçları veya kısa adıyla dronelar sadece askeri değil sivil pek çok alanda da kullanımı artan cihazlar. Havadan görüntüleme ve bu yolla elde edilen verilerin analiz edilip kullanılabildiği sektörlerde İHA’lar vazgeçilmez bir araç haline geliyor.

İHA’lar sinema, dizi ve reklam filmlerinin çekiminden arama kurtarmaya, güvenlikten, açılış, düğün vb. açık hava organizasyonlarına, haritalama ve mühendislik ölçümlerinden zirai uygulamalara kadar günlük hayatın bir parçası haline geldi.

İHA’lar bu uygulamaların yanı sıra, inşaat ve şantiye kontrolü, fabrika baca kontrolü, verici ve anten birimleri arıza tespiti, yalıtım kontrolü, güç ve enerji hattı takibi, rüzgâr türbini kontrolü, mobil baz istasyonu yayını gibi birçok endüstriyel alanda da kullanım alanı bulmaya başladı. Yakın gelecekte kargo ve taşımacılıkta da kullanılması bekleniyor. Bu da İHA pilotlarına olan ihtiyacı arttırıyor.

Getirilen yasal mevzuatla artık İHA veya drone kullanımı için pilotluk sertifikasına sahip olmak gerekiyor.

İHA’lardan yüksek fayda sağlayabilmek için bu araçları, taşıdığı faydalı yüklerle birlikte etkili kullanabilecek İHA pilotlarının da yetiştirilmesi gerekiyor. Kamu personeli olarak da istihdam edilmeye başlanan İHA pilotlarına olan ihtiyacın artarak devam etmesi bekleniyor.

Geleceğin meslekleri bunlarla sınırlı değil elbette, bunlar sadece örnek olarak seçilmiş birkaç meslek. Her meslekte en çok aranan özellik ise, dürüstlük, sorumluluk ve güzel ahlak olmaya her zaman devam edecek. Bu kadar yüksek teknolojileri emanet edebileceğiniz güvenilir insanlar yetiştirmek için manevi eğitim de her zaman önemini koruyacak.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ