Hatırlatma ve Tebrik

  • 05 Nisan 2018
  • 746 kez görüntülendi.
Hatırlatma ve Tebrik
REKLAM ALANI

Hatırlatma ve Tebrik
13 Nisan 2018 Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece (Receb ayının 27. gecesi) Miraç gecesi, 30 Nisan Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan (Şabân ayının 14’ünü 15’ine bağlayan) gece ise mübarek Berat gecesidir.

Ahiretini düşünen, ölümün bir gün ansızın geleceğini bilerek hazırlık yapan tüm mümin kardeşlerimize, af ve mağfirete mazhar olmak için büyük fırsat olan bu geceleri değerlendirmelerini hatırlatırız, mübarek gecelerinizi tebrik ederiz. Allahu Zülcelal İslam alemine bereketli kılsın. (Amin)

Miraç Gecesi

REKLAM ALANI

Efendimizin Miraçla yükselişi, mucizelerin en büyüğüdür. Miraç mucizesi, Kur’an-ı Kerim’de ayetlerle anlatılmış ve varlığı inkâr edilemeyecek bir şekilde ortaya konmuştur.

İsra ve Mirac olayına inanmamak küfre sebep olur mu?

İsra’nın ıstılahtaki manası; Hz. Peygamber’i gece vaktinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürmektir. Lügatte ise; gece vaktinde yürütmek anlamına gelir. İsra hadisesi Kur’an-ı Kerim’de ayetle sabit olduğundan onu inkar eden kimse küfre girer.

el-Hülasa isimli kitapta şöyle denilmiştir: “Kim Miracı inkar ederse o kimseye bakılır. Eğer Mekke’den Beyt-i Makdis’e kadar olan İsra’yı inkar etmişse o kimse kafirdir. Eğer Beyt-i Makdis’ten itibaren vuku bulan Mirac’ı inkar ederse, o kimse kafir olmaz. Çünkü Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya kadar olan İsra ayetle sabittir. Beyt-i Makdis’ten itibaren vuku bulan Mirac Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin hadisiyle sabittir. Bu hadisler mütevatir değil Meşhur ve Âhad olduklarından Mirac’ı inkar eden kimse kafir olmaz, fakat bid’at ehli olur.”

Berat Gecesi

Üç ayların ikincisi olan Şabân ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gecedir, bu yıl itibari ile 30 Nisan Pazartesi gecesini, Salı’ye bağlayan geceye rast gelmektedir. Kur’ân-ı Kerîm, Levh-i Mahfûz’a bu gece inmiştir. Allah-u Teâlâ, ezelde hiçbir şey yaratmadan önce, her şeyi takdir etti, diledi. Bunlardan, bir yıl içinde olacak her şeyi, bu gece meleklere bildirir. Rahmet kapılarının açılıp duaların kabul olacağı dört geceden biridir.

Bu gece mahlukatın bir sene içindeki rızıklarına, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacaklarına, doğup öleceklerine, ecellerine ve hacıların adetlerine dair Allah tarafından meleklere malumat verileceği beyan olunmaktadır. (1)

Beraet, İki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Sahih hadislerin beyanına göre: Şaban ayının on beşinci gecesi tevbe eden mü’minler, Allah’ın af ve mağfireti ile günahlarından ve dolayısıyla Cehennem’den Berat edecekler, kurtulacaklardır.

Berat gecesi rahmet ve mağfiret gecesi olup müminlerin af ve hayırlara mazhar olduğu bir gecedir. Bu gece ile alakalı sahih hadislerden birisinde şöyle haber verilir: “Allah Teâlâ, Şaban ayının on beşinci gecesinde -rahmetiyle- dünya semasına iner, orada tecelli eder ve Kelb Kabîlesi’nin koyunlarının tüyleri sayısından daha çok sayıda günahkârı affeder. (2)

Başka bir rivayette de Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem: “Şaban’ın ortasındaki geceyi ibadetle ihya ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah Teâlâ, o akşam güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen, onu affedeyim. Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim. Yok mu şöyle, yok mu böyle! der.” buyurmuştur. (3)

Bir diğer hadiste ise Berat Kandilinde yapılacak duaların geri çevrilmeyeceği müjdesi verilmiştir. (4)

 1) Canan, Kütüb-ü Sitte, 3/288. 2) Tirmizi, Savm, 39; İbn Mace, İkame, 191. 3) İbn Mace, İkame, 191. 4) Suyûtî, Celalüddin, Câmiu’s-Sagîr, 3/454, Beyrut, 1972.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ