Kendimizi Hesaba Çekmeliyiz

  • 04 Ekim 2018
  • 1.012 kez görüntülendi.
Kendimizi Hesaba Çekmeliyiz
REKLAM ALANI

Bu ömür bizim için çok önemli bir fırsattır. Ama biz, sanki hiç bir şey yokmuş, ‘dünyaya gelmişiz ve geldiğimiz gibi de öylece gidecekmişiz’ gibi davranıyoruz. Bu çok yanlıştır. Çünkü hesap vardır, sorgu ve sual vardır!

Geçmişte yaşamış olan salih kimselerin hayatlarını okuduğumuz zaman, onların çok gayretli olduklarını görüyoruz. Bir saatlerini hatta bir anlarını dahi zayi etmediklerini ibretle okuyoruz. Peki onlar böyle yapıyorlardı da biz niçin onlar gibi yapamıyoruz. Onların yaptığı gibi yapmak bize de lazım değil midir? Kendi halimizi biraz tefekkür edip: “Ben gevşek davranıyorum; Allahu Zülcelal’e niye hakkıyla ibadet yapamıyorum, biraz daha gayretli olmam lazım değil midir?” diye muhasebe yapmıyoruz…

İbadet yapamadığımız zaman niçin sanki dünya başımıza yıkılmış gibi olmuyoruz?

REKLAM ALANI

Oysa bizim kulluk şuuru içerisinde daima bu halin içinde olmamız bize menfaat verecektir.

“Benim dünyaya gelmem, benim için çok büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip, Allahu Zülcelal’i razı edecek, rızasını kazandıracak ameller yapmak suretiyle bu dünyadan gitmeliyim. Yoksa kıyamet gününde çok perişan olurum” diyerek, nefsimize itapta bulunmamız lazımdır.

Önceki dönemlerde yaşamış olan veli zatların bir hata yaptıklarında yada gaflete düşüp uyduklarında nefislerine ceza verdiklerini okuyoruz. Bir hata yaptıklarında onu telafi etmek için kimisi saatlerce kuran okur, kimisi namaz kılar kimisi de başka bir şekilde nefsine ceza verirdi. Nefsimiz Allah’u Zülcelal’e ibadet yapmadığı zaman kendimize ceza vermiyorsak da bizler de hiç olmazsa manevi olarak ona nasihat ederek kendimizi hesaba çekelim: “Ey nefsim! Sen böyle yapmakla çok büyük zarar ettin” diye ona hatasını anlatalım.

Hz. Ömer radıyallahu anh geceleri nefsine: “Ey nefsim! Sen Allah için ne yaptın?” diye soruyordu.

Bizim de kendimize: “Bu gün Allah için ne yaptım. Namazlarımı kıldım mı? Namazlarımı vaktinde huşuu ve ihlasla kıldım mı yoksa gevşeklik mi gösterdim. Allah’ın zikrini yaptın mı? Herhangi bir İslami hizmet yaptım mı? Bir mü’min kardeşime menfaatli oldum mu, olmadım mı?” gibi sorular sormak suretiyle kendi hesabımızı görmemiz lazımdır.

Eğer biz, Allahu Zülcelal’in rızasını kazandıran salih amellere meraklı olmazsak ve hayırlı işler yapamadığımız zaman mahzun olmazsak bizden hiçbir şey olmaz. Sıfır olarak dünyadan gideriz.

Onun için daha yaşıyorken Allah’u Zülcelal’in rızasına, ibadetine karşı meraklı ve mahzun olmalı, salih kullarından olmak için Allahu Zülcelal’e yalvarmalıyız!

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ