Kurban Bayramı ve Hicri Yılbaşı
04 Ekim 2014 (10 Zilhicce 1435) Cumartesi günü Kurban Bayramı’nın ilk günüdür. Gülistan Dergisi olarak, tüm mümin kardeşlerimizin bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını ve kurbanlarının kabulünü Allah-u Zülcelal’den niyaz ederiz.
***************************
25 Ekim 2014 (1 Muharrem 1436) Cumartesi ise Hicri Yılbaşıdır. Alem-i İslam’ın Hicri yılbaşını tebrik eder, günahlardan ve günaha sürükleyen yollardan kaçınılarak, tevbeye ve hayır yollarına hicrete vesile olmasını, Allah Teâlâ Hazretlerinden niyaz ederiz.
Hicrî Takvim ve Hicrî yılbaşı
Peygamberimizin Mekke-i Mükerreme’den Medîne-i Münevvereye hicretinin başlangıç kabul edildiği tarihe, seneye “Hicrî Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esas tutulduğu için buna, “Hicrî-Kamerî Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir.
Hicri takvim usulünü başlatan, Hazreti Ömer b. Hattab radıyallahu anhudur. Hz. Ömer, Sahabeler ve devlet ricaliyle istişare ederek, miladi 622’ye denk gelen hicret hadisesini, İslâm tarihinin başlangıcı olarak kabul etmiştir. Böylece, hicretin yapıldığı yıl birinci yıl olmak üzere, hicri-kamerî (ay takvimi) yıl ortaya çıkmıştır.
Hicrî sene de miladi ve rûmî târihler gibi 12 ay esasına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Ayların adları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-âhir, Cemâzil-evvel, Cemâzil-âhir, Receb, Şâbân, Ramazân, Şevvâl, Zilkâde, Zilhicce.
Şehrullahi’l-Muharrem
Efendimiz aleyhissalatu vesselamın ifadesiyle Muharrem ayı ‘Şehrullahi’l-Muharrem’dir. Rasulullah Efendimiz, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir ay olarak muharrem ayına, “Allah’ın ayı Muharrem’ anlamında ‘Şehrullahi’l-Muharrem’ demişlerdir. Allah’ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olması hasebiyle Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Bizlerde Hicri senenin başlangıcı olan bu günü ve Muharrem ayını nefsimizle hesaplaşmak için bir vesile olarak görmeliyiz. Zira her Müslüman için nefsi emmare’nin ve onun dışarıdan teşvik ve tahrikçisi olan şeytanın şerrinden korunmak ve kurtulmak için Hakk’a, hakikate göç ederek günahları terk etmek, günümüzün en büyük hicretidir.