Bütün Sene Oruç Tutmuş Gibi…
Onbir ayın sultanı Ramazan ayına elveda demekle, oruç tutmaya da elveda dememeliyiz. Oruçla elde ettiğimiz güzellikleri korumak ve nefsimizi temizlemek adına; arada bir de olsa, oruç tutmaya devam etmeliyiz. Oruç tutmak, sadece Ramazan ayında farz kılınmıştır, fakat Ramazan dışında da tutulacak oruçlar vardır.
Meselâ, Sevgili Peygamberimiz, haftanın Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutmaya özen gösterirdi. Yine Muharrem, Recep ve Şaban aylarında, oruca daha bir ağırlık verirdi. Biz de ne kadarına güç yetirebilirsek, bu güzel ibadete devam ederek, hayır ve bereketinden faydalanmaya çalışalım.
İşte, bu nafile oruçlar içerisinde, Şevval ayı orucunun çok müstesna bir yeri vardır. Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında altı gün oruç tutmak da bu sünnet olan oruçlardandır.
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, “Kim, Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilâve ederse sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.”* buyurarak, bizleri Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmişlerdir. Bu oruç, peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.
Ramazandan sonra Şevval ayında tutulan altı günlük orucun, bir yılı oruçlu geçirmiş gibi olmasını, Âlimler; Hz. Ebu Hureyre’den rivayet edilen, “Âdemoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenabı Hakk’ın bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kutside) söyle buyurmuştur:
“Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terk etti.” (Kütüb-i Sitte/3082) hadisine dayandırarak; Ramazan’da tutulan 30 gün orucu 10’la çarpınca 300 eder. 6 gün de Şevval orucunu 10’la çarpınca 60 eder. Toplayınca 360 gün eder. (Kameri ay hesabına göre yıl 360 gündür) şeklinde değerlendirmişlerdir.
Aslında bu gibi mânevî konularda esas olan, o işi ihlâsla yapmak, büyük bir gönül arzusu ile talip olmaktır. Bâzen öyle oruçlar olur ki, tutanın gönlünde beslediği derin ve sâfî ihlâs yüzünden 360 gün değil, belki 360 senelik nâfile oruç sevabını alabilir. İhlâs ile kim ne isterse Rabbimiz onu verebilir. Bu bir niyet, yorum ve ihlâs meselesidir.
Biz de sâfi bir niyetle altı gün orucumuzu tutarsak, belki Rabbimiz bu niyetimize, bu bağlılığımıza bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevaplar ihsan edebilir, hatâlarımızı affedebilir.
Altı gün orucu tutarken, kazaya da niyet ederseniz hem kazanız ödenmiş olur hem de Şevval ayında oruç tutma sevabına kavuşmuş olursunuz.
Dipnot: Müslim, Sıyam, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Davud, Savm, 58.