Dünya Ve Ahiret Saadeti İçin Tavsiyeler

  • 05 Haziran 2015
  • 838 kez görüntülendi.
Dünya Ve Ahiret Saadeti İçin Tavsiyeler
REKLAM ALANI

İmam Hasan el-Benna rahmetullahi aleyh… İslam davasına büyük hizmetler yapmış hatta bu uğurda şehit olmuştur. Mısır başta olmak üzere tüm dünyada etkili olmuş büyük davetçi bir kişiliktir. Âlim ve şehittir. Allah rahmet eylesin.

Ahirette perişan olmamaları dünyada da saadet içerisinde yaşamaları için Müslümanlara pek çok nasihatleri olmuştur. İşte o nasihatlerden bazıları…

Bir cüz Kur’an okumalısın

REKLAM ALANI

Ey sadık kardeşim;

Her gün, Allah’ın kitabından bir cüzden az olmamak üzere belli bir miktar okumalısın. En az ayda bir hatim yapmalısın ve üç günden az bir zamanda hatim yapmamalısın. Kur’an okumanı güzelleştirmeli, bolca Kur’an dinlemeli, manaları üzerinde düşünmeli, Peygamber efendimizin hayatını ve selefi salihinin tarihini zamanın elverdiği oranda okumalısın. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellemin hadislerini bolca okumalı, en azından kırk hadis ezberlemelisin. Bunların İmam Nevevi’nin kırk hadisi olması daha iyidir. Yine inanç esasları hakkında ve fıkhın teferruatlı konuları hakkında birer eser okumalısın.

Genel bir sağlık kontrolünden geçmeli, varsa hastalığının tedavisine çalışmalı, bedenen güçlü ve kuvvetli olmak için gereken gayreti göstermeli, sağlığını kaybetmekten kaçınmalısın. Keyif kahvesi, çay ve benzeri uyarıcı içecekleri çok miktarda içmekten uzaklaşmalı, zaruret dışında içmemelisin. Sigaradan ise katiyetle sakınmalısın.

Evinde, elbisende, yemekhanende, bedeninde ve çalışma yerinde temizliğe son derece özen göstermelisin. Çünkü dinimiz temizlik üzerine kurulmuştur.

Doğru sözlü ve adil ol

Doğru sözlü olmalı, asla yalan söylememelisin. Ahdinde, sözünde ve vaadinde vefalı olmalı, şartlar ne olursa olsun verdiğin sözü yerine getirmelisin.

Kahraman ve son derece tahammüllü olmalısın. Kahramanlığın en faziletlisi hakkı açıkca söylemek, sırrı gizlemek, hatayı itiraf etmek, nefse hâkim olmak ve öfke anında kendine sahip olmaktır.

Ciddiyetini her zaman muhafaza etmeli ve vakur olmalısın. Vakar seni doğru şakadan ve tebessüm şeklindeki gülmekten alıkoymamalıdır. Son derece hayâlı ve duyarlı olmalı, iyiliklerden ve kötülüklerden etkilenmeli; birincisine sevinmeli, ikincisine üzülmelisin. Adiliğe, alçaklığa ve zillete düşmemek kaydıyla mütavazi olmalısın. Rahatça yetişebilmek için kendi seviyenden daha aşağısına talip olmalısın.

Her halükârda doğru hüküm vermeli ve adil olmalısın. Öfke senin gözünde güzellikleri silmemeli, hoşnutluk ise kötülükleri görmene mani olmamalıdır.

Hayırlara koşmalısın

Enerji dolu olmalı, gücün nispetinde toplumun hizmetine koşarken mutluluk ve neşe duymalısın. Başkalarına hizmeti kendinden öne almalı, hastayı ziyaret etmeli, muhtaca yardımda bulunmalı, zayıfları kollamalı ve kimsesizlerin hiç olmazsa güzel bir sözle gönlünü almalısın. Hayırlarda sürekli yarışmalısın.

Kalben şefkatli, merhametli ve müsamahalı olmalı, insanları ve hayvanları affetmeli; korumalı, yumuşak davranmalı ve haklarını gözetmelisin. İnsanların hepsiyle İslami adabı muhafaza ederek güzel ilişkiler kurmalısın. Küçüklerine sevgi, büyüklerine saygı göstermelisin. Mescidlerde yer açmalı, fazla meraklı olmamalı, insanların ayıplarını araştırmamalı, gürültücü ve şamatacı olmamalı, giriş ve çıkışlarda izin istemelisin.

Okumanı ve yazmanı güzelleştirmeli, kardeşlerin risalelerini, gazetelerini ve dergilerini bolca okumalısın. Kendin için küçük de olsa bir çalışma odası hazırlamalı, eğer bir ihtisas alanın varsa bu alanda iyice derinleşmeli, İslami konularda güzel araştırmalar yapmalı, fikrinin gereği olarak İslam hükümlerini anlamalısın.

Zengin de olsan bir iş tutmalı, küçükte olsa serbest mesleğe atılmalı, ilmi derecen ne olursa olsun bizzat kendin de bazen çalışmalısın.

Hükümet vazifelerine karşı hırslı olmamalı, bu yolu rızık kapılarının en darı saymalı fakat sana vazife verildiğinde almalı, davanla tam anlamıyla çatışmadıkça terk etmemelisin. Görevini tam anlamıyla, güzelce hile karıştırmadan ve söz verdiğin biçimde yapmaya son derece gayret göstermelisin.

Kendi hakkını güzelce korumalı, istemelerine fırsat vermeden ve usandırmadan insanların haklarını noksansız bir biçimde yerine getirmelisin.

Haram kazanç ve faizden kaç!

Maksadın ne olursa olsun kumardan kaçmalı, ardından ne kadar kazanç olursa olsun haram kazanç yollarından uzak durmalısın. Bütün ilişkilerinde faizden uzaklaşmalı ve ondan tamamen temizlenmelisin.

Genel İslam servetinin çoğalması için gayret sarfetmeli, fabrikaları ve iktisadi kuruluşları teşvik etmeli, şartlar ne olursa olsun bir kuruşunun bile müslüman olmayanların eline geçmesini engellemeli, her halükârda müslüman olan vatanının ürünlerinden yemeli ve giyinmelisin.

Davaya (İslam hizmetine) malının bir kısmıyla iştirak etmeli, farz olan zekatını vermeli, az da olsa malından fakirler ve mahrumlar için bir pay ayırmalısın.

Malının bir kısmını beklenmedik felaketler için hazırda bulundurmalı ve asla maddi yönden büyüme çıkmazına düşmemelisin.

Gücün nispetinde hayatın her sahasında İslami adetleri diriltmeye, yabancı adetleri yok etmeye çalışmalısın. Selamlaşma, dil, tarih, edebiyat, süslenme, çalışma ve dinlenme düzeni, yemek içmek, oturmak, ayrılmak, sevinç ve huzur anları bu açıdan özen göstermen gereken şeylerdir. Bütün bunlarda sünnet olanın ne olduğunu iyice araştırmalısın.

Her türlü İslam dışı yayın organlarıyla, kulüplerle, topluluklarla ve İslam fikriyle çatışan her yerle ilişiğini kesmelisin.

Murakabe, nafileler ve zikir

Allah’ın seni her an gözettiğini bilmeli, ahireti hatırlamalı, ona hazırlanmalı, azim ve kararla Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmalı ve çeşitli nafile ibadetlerle O’na yaklaşmaya çalışmalısın. Gece namazı, her ayın en az üç günü oruç tutmak, kalbi ve lisanî zikri artırmak, her durumda o ana ait sünnet olan duayı okumak bu tip nafile ibadetlerdendir.

Taharetini güzel yapmalı, çoğu zaman abdestli olmaya gayret göstermelisin. Namazını güzelce kılmalı, vaktinde kılmaya özen göstermeli, imkan nispetinde cemaate ve mescide gitmeye çalışmalısın.

Ramazan orucunu tutmalı, imkân bulur bulmaz derhal Hacca gitmeli, eğer durumun müsaitse bu görevi hemen ifa etmelisin. Cihad niyetini ve şehitlik sevgisini her an içinde bulundurmalı, gücün nispetinde bunu gerçekleştirmeye çalışmalısın.

Tevbe ve nefs muhasebesi

Sürekli tövbe ve istiğfar etmeli, büyük ve küçük günahlardan sakınmalısın. Uykudan önce her gün yaptığın işlerin hayır mı şer mi olduğunun muhasebesini yapmalısın. Vaktin hususunda çok titiz davranmalı, bir anını bile faideli iş yapmadan geçirmemelisin. Haramlara düşmemek için şüpheli şeylerden uzak durmalısın

Nefsinle zorlu bir uğraşıya girmeli, onu kontrolün altına almalı, bakışlarını haramdan korumalı, cömertliğini kontrol altına almalı, nefsinin arzularına karşı korunmalı, onu sürekli helal şeylere sevk etmeli, nerede olursan ol onunla haramın arasına set çekmelisin. Her türlü içkiden ve sarhoşluk verici şeylerden son derece uzak durmalsın. Kötü yoldaşlardan, fesatçı arkadaşlardan ve günah işlenen yerlerden son derece uzak durmalısın.

Lüzumsuz şeylere yaklaşmayacak aksine onlarla muhabere edecek, tantanadan, israftan ve gereksiz eğlencelerden uzak duracaksın.

Grubundaki arkadaşlarını iyice teker teker tanıyacak, onlara kendini iyice tanıttıracak, böylece kardeşlik haklarını tam olarak yerine getirmenizi; karşılıklı sevgi, takdir, yardım ve fedakârlıkta bulunmanızı sağlayacaksın. Toplantılarına (sohbetlere) katılacak, büyük bir özrün olmadıkça geri kalmayacaksın.

İslam’a aykırı, faydası olmayan bütün idoloji ve gruplardan uzak duracaksın.

İmam Hasan el-Benna -rahmetullahi aleyh-

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ