Türkmenler Zor Durumda

  • 11 Ağustos 2014
  • 739 kez görüntülendi.
Türkmenler Zor Durumda
REKLAM ALANI

Türkmenler zor durumda

 

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu çatışmalardan kaçan Türkmen aileler, sığındıkları Kerkük’te hayat mücadelesi veriyor.

REKLAM ALANI

Irak’ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu çatışmalardan kaçarak Kerkük’e sığınan aileler; okullar, boş inşaatlar, kaldırımlar, barakalar ve izbe yerlerde hayat mücadelesi veriyor.

Kerkük’ün her tarafında Irak’ın diğer bölgelerinde gelen aileleri görmek mümkün. Kutsal ramazan ayında sığınmacı ailelerin yaşadıkları dram yürek burkuyor. Gündüz 50 dereceyi bulan sıcakların altında çaresizce bekleyen aileler, geceleri yere bir battaniye sermek suretiyle çocuklarıyla yatıyor. Göç hayatı ve evsizlik özellikle çocukları perişan ediyor. Çoğu hasta, tedavi edilmeyi bekliyor.

1 MİLYON SIĞINMACI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, son gelen Iraklı sığınmacılarla birlikte bölgedeki sığınmacı sayısının 1 milyona ulaştığını açıklamıştı.

Bu arada, IŞİD terör örgütünden yine dehşete düşüren bir haber geldi. Bu kez örgüt militanları ellerindeki baltalarla mezarları alt üst etti. O mezarlardan birinin de Müslümanlar ve Hristiyanlar için de kutsal sayılan Yunus Peygamber’e ait olduğu iddiası ortalığı karıştırdı. IŞİD militanlarının bunu yapma sebebi ise Müslimanlar için kutsal sayılan ve dua edilen bu mezarların İslamiyet’e aykırı olduğunu savunmaları.

 

*********

 

26 Afrika ülkesi gıda yardımına muhtaç

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),’nün “Rekoltelere ve gıda durumuna bakış” adlı raporunda FAO,  elverişsiz hava şartları ve ulusal bağlamda gıda fiyatlarının yüksekliği nedeniyle 26’sı Afrika’da olmak üzere 33 ülkenin dışarıdan gıda yardımı almaya muhtaç kaldığını vurguladı.

 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çatışmaların tarımsal üretimin daha da düşmesine yol açtığı örneğini veren FAO, 4,6 milyon nüfuslu ülkede Nisan 2014’te gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısının yaklaşık 1,7 milyon olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

 

Raporda, Doğu Afrika’da çatışmaların sürmesinin yerel halkın gıdaya erişimini tehdit ettiği, yağışların normalden az olmasının da ekinlere ve hayvancılığa zarar verdiği kaydedildi. FAO, Somali’de özellikle ülke içinde göç etmek zorunda kalanlar ile kırsal kesimlerdeki yoksullar olmak üzere yaklaşık 870 bin, Güney Sudan’da 3,5 milyon ve Sudan’da 5 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyaç duyduğuna dikkati çekti.

 

***********

Orta Afrika’da taraflar acil durum planı için anlaştı

 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslüman Seleka ve Hristiyan Anti-Balaka acil durum planı üzerinde anlaştı. Pareto İnsan Hakları Örgütü’nün girişimiyle başlayan, Seleka ve Anti-Balaka arasındaki ara buluculuk toplantısının dün düzenlenen 3. turunda iki grup, aralarındaki krizi sona erdirmek için acil durum planı üzerinde anlaşmaya vardı.

 

Ulusal ara buluculuk toplantısında oturum yöneticisi Beni Kouyate, acil durum planının, tarafların kriz konusundaki sorumluluklarını tanıma olanağı sağlayacağını ve iki örgütün birbirinden ve Orta Afrika Cumhuriyeti toplumundan özür dileyecekleri için heyecan verici olduğunu vurguladı.

Verdikleri sözler konusunda tarafların ne derece samimi oldukları sorusuna Kouyate, “İki taraf karşılaştığında göz yaşı döktüler çünkü beraber büyümelerine rağmen birbirlerine yaptıklarını gözden geçirdiler. Bu yüzden, yeni bir Orta Afrika Cumhuriyeti’nin inşasının atıldığını düşünüyorum” dedi.

Dünya Bülteni

 

*********

 

İsrail Gazze’ye saldırdı

 

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in, Han Yunus kenti sahiline düzenlediği son saldırılarda 2 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesiyle  ölenlerin sayısının 75’e yükseldiğini söyledi. Kudra, İsrail’in düzenlediği saldırılarda yaklaşık 500 kişinin yaralandığını da bildirdi.

 

Öte yandan, Filistin güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail, Gazze’ye başlattığı “Koruyucu Hat” adlı operasyon çerçevesinde 700 hava saldırısı düzenledi. Gazze’den de İsrail’e 300 roket atıldı.

 

Batı Şeria’da 12 Haziran’da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz’da Yahudi yerleşimciler tarafından Kudüs’te sabah namazı için gittiği caminin önünden kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. Olayların tırmanmasıyla İsrail, Gazze’ye yönelik “Koruyucu Hat” adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

 

 

 

************

 

14 Ağustos ‘Dünya Rabia Günü’ ilan edildi

 

Uluslararası Rabia Platformu, Mısır’da 14 Ağustos’ta gerçekleşen Rabia Katliamı’nı unutmamak, unutturmamak, Mısırlılar’ın demokrasi ve darbe karşıtı mücadelesine destek olmak adına, 14 Ağustos’u, Dünya Rabia Günü ilan etti

 

Uluslararası Rabia Platformu’ndan yapılan açıklamada, Mısır’da 3 Temmuz 2013’te sivil ve demokratik bir seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından Mısırlılar’ın iradelerine sahip çıkarak ülke genelinde bu durumu ve hukuksuz uygulamaları protesto ettikleri hatırlatıldı.

 

Rabiatul Adeviyye Meydanı’nın darbe karşıtı barışçıl protestolar ile demokrasi yanlılarının merkezi ve sembolü olduğu belirtilen açıklamada, “Mısırlılar, haftalarca Rabia Meydanı’nda tüm dünyaya demokrasi dersi verircesine tercihlerine sahip çıkan kararlı ve olağanüstü eylemler yaptılar. Rabia işareti, özgürlüğün, demokrasinin, adaletin, meşruiyetin sembolü olarak Rabia Meydanı’nda doğdu ve kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Rabia işareti sadece Mısırlılar’ın değil dünya mazlumlarının özgürlük sembolü oldu” ifadeleri kullanıldı.

 

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Uluslararası Rabia Platformu olarak Mısır’da 14 Ağustos’ta gerçekleşen Rabia Katliamı’nı unutmamak, unutturmamak, Mısırlılar’ın demokrasi ve darbe karşıtı mücadelesine destek olmak adına 14 Ağustos tarihini Dünya Rabia Günü olarak ilan ediyoruz. Bu günde tüm dünyada darbeye karşı olan, demokrasiyi savunan, adalet, meşruiyet, hürriyet, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değerlere inanan ulusal ve uluslararası kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, bilim adamlarını, siyasetçileri ve sanatçıları Rabia Katliamı kurbanlarını anmaya, Mısır’ın demokrasi mücadelesine destek olmak için barışçıl eylemler yapmaya davet ediyoruz.”

Dünya Rabia Günü’nde, medya kuruluşlarına, Rabia Katliamı ile ilgili programlar yapılması, yazarların ve gazetecilerin bu konuyu gündeme getiren, değerlendiren haber ve yazılar kaleme alması çağırısının da yapıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

 

“Unutmayalım; 14 Ağustos’ta Rabia Meydanı’nda sadece darbe karşıtı Mısırlılar’a değil, insan vicdanına kurşun sıkıldı. 14 Ağustos’ta sadece Mısır’ın seçilmiş hükümeti değil, insanlığın evrensel değerleri saldırıya uğradı. 14 Ağustos’ta sadece Mısırlılar’ın değil, bölge halklarının demokrasi rüyası tanklar altında ezildi.”

 

*****

 

Barzani’den bağımsız Kürdistan açıklaması

 

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, bağımsızlık konusunda kendi kaderlerini tayin etme noktasında kesinlikle taviz vermeyeceklerini ifade etti.

 

Irak Halkına hitaben yaptığı konuşmada net ifadeler kullanan Barzani, bağımsızlık konusunda halkın taleplerinin görmezden gelinemeyeceğini ve bu hakkı anayasal zeminde sonuna kadar arayacaklarını belirtti.

Referandumla Irak’taki geleceklerine karar vereceklerini ifade eden Barzani, “Kendi kaderimizi tayin noktasında taviz vermeyeceğiz ve geri adım atmayacağız. Halkımız bu hakkını, yasalara göre ve ulusal-vatan ilkelerine dayanarak kullanacaktır. Özgür bir şekilde tercihini yapacaktır. Gerekli her türlü hazırlık yapılacak ve süreci yürütecek mekanizma kurulacaktır. Bunu yaparken de Irak halkının desteğini isteyecek ve temsilcileriyle istişare edeceğiz” görüşünü bildirdi.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ