Mülteci Kamplarında Sel Baskını

  • 05 Şubat 2019
  • 1.143 kez görüntülendi.
Mülteci Kamplarında Sel Baskını
REKLAM ALANI

Suriye’de, İdlib ve Lazkiye kırsalında 2 gündür süren ve sele dönüşen sağanak nedeniyle 11 sığınmacı kampı sular altında kaldı. İkiden fazla süren şiddetli yağışlar sele dönüşünce yaklaşık 70 bin sivilin yaşadığı Atme, Kah, Kerame, Hüda ve Ömer kampları ile Lazkiye kırsalındaki Hırbatül Cevz bölgesindeki kampları çamur deryasına döndü.

Gece saatlerinde meydana gelen selde pek çok çadır suya kapıldı. Çamur birikintilerinin yaşanmaz hale getirdiği kamplardan çıkan halk, tepelere sığınarak hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekipleri ellerindeki kısıtlı imkanlarla kamp sakinlerini tahliye etmeye çalışırken, selde gıda ve ihtiyaç maddeleri kullanılamaz hale geldiğini ve bölge halkını geçim kaynağı olan küçükbaş hayvanlar selde boğulduğu bildirildi.

REKLAM ALANI

Selden etkilenen aileler için İdlib merkezine yakın bölgede geçici konaklama merkezi kurulacağı duyuruldu ve her türlü yardım çağrısı yapıldı.

Türkiye’den Uzanan Yardım Eli

Türk Kızılayı, AFAD, TDV başta olmak üzere Türkiye’den yardım kuruluşları, selden mağdur olan 25 bin sivile yardım ediyor. Giyim, gıda ve ihtiyaç maddeleri taşıyan tırlar ile yardıma koşan kuruluşlar, selin vurduğu sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Mültecilere Yapılan Yardımlar Hakkında Açıklama

Son zamanlarda hükümetin Suriyeli mültecilere kucak açması aleyhinde karalama kampanyaları hız kazandı. Zaman zaman halkı mazlum mülteciler aleyhine kışkırtmak için asılsız haberler yayılıyor. Bunlardan bazıları, “Suriyelilere imtihansız üniversitede okuma hakkı veriliyor,” “Suriyelilere maaş bağlanıyor,” “Toki’den ev veriliyor,” gibi uydurma haberler.

Bu asılsız söylentilerin önüne geçmek ve gerçekleri ortaya koymak için “Bir insan hakkı olarak Sığınma Hakkı” başlıklı bir kitapçık yayınladı. Kitapta ele alınan konular şöyle:

İmtihansız üniversiteye gittikleri doğru mu?

Türkiye’de üniversitelerde yaklaşık 120 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrenciler Yabancı öğrencilere ayrılmış kontenjana başvurabilirler. Türk öğrencilere ait kontenjanların kullanılması mümkün değildir.

Suriyeli öğrenciler de, diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na başvurabilirler. Bu sınavda başarılı olmadan veya yatay geçişin gereklerini sağlamadan üniversitelere giremezler.

TOKİ’den ücretsiz ev yalanı

Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları sürece TOKİ’den bedava değil parayla bile sosyal konut alamazlar. Çünkü Toplu Konut İdaresi Başkanlığından sosyal konut alabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.

Öğrencilerin hepsinin burs aldığı doğru değil 

Suriyeli öğrencilerin devlet burslarından yararlanması için Yurt Dışı Türkler Başkanlığına “Türkiye Bursları” üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvurularda sadece, başarı başta olmak üzere belirli kriterleri karşılayanlara burs veriliyor.

Suriyelilerin otomobilleri vergiden muaf mı?

Suriyelilerin araçları için herhangi bir muafiyet yok. Türkiye’den araç satın alan veya kendi aracını Türkiye’ye getiren Suriyeliler kayıt yaptırarak Türkiye’den plaka almak zorundadırlar. Ayrıca bu araçları için motorlu taşıtlar vergisi ödemektedirler. Araçlarının sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.

Suriyeliler oy kullanıyor mu?

Türkiye’de yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar seçimlerde asla oy kullanamaz.

Suriyelilere maaş bağlandığı doğru mu?

Suriyelilere maaş bağlanılması söz konusu değildir. Belli şartları taşıyan tüm sığınmacılara AB katkısı ile finanse edilen bütçeden aylık 120 TL temel yaşamsal ve insani ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardım yapılmaktadır.

 

Suriyelere vatandaşlık veriliyor mu?

Suriyelilerin statüsü geçici koruma statüsüdür. Geçici koruma statüsü ile geçirilen süre vatandaşlığa başvuru için bir hak doğurmamaktadır. Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçebilmesi için kanunlarımızda öngörülen usul “istisnai vatandaşlık” yoludur. Bu yöntemle son 7 yılda yaklaşık 50 bin Suriyelinin vatandaşlığa geçişi gerçekleştirilmiştir. 50 bin Suriyelinin de, yaklaşık 10 bin kadarı bir Türk anne ve/ veya babadan olduğu için veya evlenme yoluyla vatandaşlık almıştır. Bu haberler, şehir efsanesi olmanın ötesine geçmemektedir.

Suriyeliler arasında suç oranları yüksek mi?

Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 arasında yıllık ortalama yüzde 1,32’dir. Bu olayların önemli bir kısmı kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan olaylardır.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ