Plastik Yiyen Mantar Türü Keşfedildi

  • 05 Temmuz 2019
  • 1.072 kez görüntülendi.
Plastik Yiyen Mantar Türü Keşfedildi
REKLAM ALANI

Her gün evlerimizdeki, işyerlerimizdeki çöp kutumuza çeşitli plastik maddeler atıyoruz. Tek kullanımlık ürünler, banka veya telefon kartları, plastik torbalar, ambalajlar ve daha birçok atık. Peki bunlar daha sonra ne oluyor?

Plastik atıklar çevre kirliliği probleminin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Tabiatta kağıt, tahta, pamuk, sebze meyve artıkları gibi çöpler sadece birkaç ay içinde çözünürken plastik atıkların tamamen toprak olması 100 yıldan daha fazla sürüyor.

Yılda ortalama 260 milyon ton plastik ürünler üretilmekte ve bunların büyük bir kısmı kısa bir süre içinde çöpe atılmakta. Bu çöpler yakılarak imha edildiği zaman atmosfere çok büyük zarar veriyor.

REKLAM ALANI

Ayrıca plastik çöpler, hayvanlara da çok zarar veriyor. Deniz kaplumbağalarının, balıkların, plastik torbaları yiyecek zannedip yemesi sonucu öldükleri biliniyor. Bir başka acı gerçek de, zengin ülkelerin kendi çöplerini yoksul ülkelerin denizlerinin açıklarına bırakması. Mesela Afrika açıklarına bırakılan çöpler, burada yoksul Afrikalıların geçim kaynağı olan balıklara zarar veriyor.

Şimdiye kadar plastik çöplerin geri dönüşümü için çalışmalar yapıldı. Ancak çoğu zaman ancak yüzde onu geri dönüştürülüp kullanılıyor. Bu sebeple plastik çöplerin yol açtığı sorunlara çözüm bulunabilmiş değil.

Geçtiğimiz aylarda Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki bir çöplükte bulunan plastik yiyen bir mantar türünün, plastik kirliliğine bir çözüm olması ümit ediliyor. Araştırmalara göre bu mantar doğada çözünmesi yüzyıllar alan plastiği haftalar içinde çözüyor.

Aspergillus tubingensis türü mantarlar, genellikle meyve ve buğday gibi yiyeceklerin bozulmasını sağlıyor. Ancak bu mantarın salgıladığı esteraz ve lipaz enzimlerinin polyester poliüretan gibi plastikleri çözebildiği görülüyor.

Bilim insanları şimdi bu enzimin üretilmesini sağlayan genleri tespit etmeye çalışıyor. Gen tespit edildikten sonra bu enzimin endüstriyel miktarda üretilip üretilemeyeceği araştırılacak.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ